Na veel wikken en wegen wil je kefir uitproberen, je hebt het ergens gekocht of misschien wel van je aardige buren gekregen. Nu wil je natuurlijk optimaal genieten van je kefir en ben je benieuwd hoe en waar je kefir moet bewaren zodat het zo lang mogelijk vers blijft.

In dit artikel gaan wij je laten zien hoe kefir het beste bewaard dient te worden en niet alleen dat, maar ook wat de voor- en nadelen zijn van elke methode. 

Wat is Kefir?

Kefir is een gefermenteerd drankje dat wordt gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan melk of water. Doordat de kefirkorrels organisch zijn, gaat het drankje op de juiste temperatuur fermenteren. 

Na 48 uur is het fermentatieproces klaar en is de melk zeer licht alcoholisch, koolzuurhoudend en bevat het diverse gisten en bacteriën die zorgen voor een tintelende smaak, maar die vooral erg gezond zijn voor onze darmflora.

Lees hier alles wat je moet weten over kefir.

Hoe je kefir bewaard

Als je kefir kant en klaar koopt, kan je dit gewoon aflezen op de verpakking. Is het homemade dan ligt het eraan hoe je het bewaart. Afhankelijk van de hoeveelheid kefir dat bij jou thuis gedronken wordt, kun je kiezen om het drankje te bewaren op kamertemperatuur, in de koelkast of in de vriezer.

  • Bij kamertemperatuur (20 tot 25 graden): 1 tot 2 dagen.
  • In de koelkast (4 tot 10 graden): 2 tot 3 weken.
  • In de vriezer (-17 tot -4 graden): 1 tot 2 maanden.

Veel mensen die overwegen om kefir in te vriezen, maken zich zorgen over de actieve culturen in het zuivelproduct die door het invriezen worden gedood. Op sommige websites kun je mensen vinden die zeggen dat de kweekjes gaan slapen en weer actief worden na het ontdooien. Anderen zeggen dat de meeste van hen sterven.

Echter, op dit moment lijkt er geen antwoord te zijn op deze vraag. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dus om er zeker van te zijn, is het beter om kefir niet in te vriezen.

Hoe je kefirkorrels bewaard

Als je er goed voor zorgt, kunnen kefirkorrels voor altijd meegaan. Zowel waterkefirkorrels als melkkefirkorrels zijn continu herbruikbaar.

Maar hoe zit het als je ze langer wilt bewaren, stel dat  je er een aantal weken op uit wilt?

Korte termijn (maximaal een aantal weken)

Wanneer het om waterkefir gaat, doe je deze in een pot met water en voeg je het liefst om de week een klein schepje suiker toe. Melkkefir bewaar je alleen in een pot melk die je om de week ververst.

De deksel moet je dan niet al te vast zetten, want anders heb je kans dat er zich een mini ‘explosie’ voordoet. Dit in verband met de druk die kan opbouwen. Vervolgens doe je de pot in de koelkast. Het doel van deze procedure is slechts om de kefir in een soort narcose te brengen. 

Houd er ook rekening mee dat je de kefir na terugkomst dus niet meteen moet gaan drinken. Het drankje gaat namelijk heel erg wrang en bitter smaken, gelukkig zegt dit niet dat je geliefde kefir bedorven is. 

Lange termijn (een maand of langer)

Om de kefirkorrels voor een langere tijd goed te bewaren, komt er meer bij kijken. 

  1. Allereerst is het belangrijk om de korrels schoon te spoelen met water.
  2. Daarna is het belangrijk om ze een dagje te laten drogen op een niet al te warme plaats, nooit warmer dan 40 graden Celsius. Een lifehack is om de korrels met een droger te drogen. Dit biedt over het algemeen een optimaal droogresultaat dan met de hand drogen. 
  3. Wanneer je de korrels voor maximaal 3 maanden gaat bewaren, dan moet je ze in een zakje doen en kan je ze in de koelkast laten staan. Kies je er echter voor om de kefir langer dan 3 maanden te bewaren, dan dien je dezelfde procedure te volgen en het zakje in de vriezer te bewaren.
  4. Schrik niet wanneer de korrels harder worden, verschrompelen, scherp worden en misschien zelfs geel of bruin worden. Dit betekent niet dat je korrels bedorven zijn.

Moet je melkkefirkorrels anders bewaren dan waterkefirkorrels?

Melkkefir kent in principe een soortgelijk proces, behalve dat je melkkefir dan in een pot met melk moet bewaren in de koelkast en elke week even de melk ververst. Wanneer je melkkefir op de lange-termijn wil bewaren, dan is het belangrijk om deze dus ook in de vriezer te bewaren. Vergeet dan ook niet om een beetje melkkefirdrank mee te vriezen, want tijdens het activeren gebruik je deze twee elementen half-om-half om ze weer op gang te krijgen.

Hoe je kan zien dat kefir bedorven is

  • Aanwezigheid van schimmel bovenop kefir. Dat is het meest voor de hand liggende teken. Het kan een merkbare vage groei zijn, of slechts een paar roze of oranje vlekken hier en daar.
  • Zware scheiding. Als het meer lijkt op water en een bosje bijna massieve brokken, is het niet goed meer. Het moet qua textuur vergelijkbaar zijn met karnemelk.
  • Zure geur. Tuurlijk, kefir ruikt vaak een beetje zuur of azijnig, maar als het na het openen van de doos mild was en nu hard en bijtend is, doe het dan weg.
  • Smaakt te zuur. Als levend product wordt kefir in de loop van de tijd sterker in smaak en potentie ([CG]). En op een gegeven moment zul je merken dat het te veel is voor je smaakpapillen. Als dat het geval is, gooi het dan weg of probeer het te gebruiken in een recept waar die smaak goed in past.

Hoe kan je de Kefirkorrels weer op gang brengen na het bewaren?

Er is een heel lange tijd verstreken en nu is het weer tijd om de kefirkorrels te gebruiken.

Als ze in een pot zaten en er een korst of verkleuring op zit, neem dan een spatel en schraap deze eraf. Giet de inhoud van het potje in een zeefje, en zeef de vloeistof af. Gooi het gewoon weg als je denkt dat het te oud is. 

Na het bewaren, spoel je de korrels altijd zachtjes uit met water.

Daarna laat je het rusten in een pot met water en een schepje suiker. Houd er wel rekening mee dat de kefir dan tijd nodig heeft voordat ze weer op het oude niveau zijn. Een vuistregel om in je achterhoofd te houden is: hoe langer de waterkefir in de koelkast heeft gestaan, hoe langer het duurt voordat de productie weer op peil is.

Wanneer je pech hebt dan krijg je een waterkefir die wel zijn werk doet, maar bijvoorbeeld niet meer vermenigvuldigt. Stel dat er in een periode van 2 weken geen progressie meer te zien is, dan is het tijd om nieuwe waterkefir te kopen. 

Een tip is om een klein beetje baking soda te gebruiken, wanneer je de kefirkorrels weer aan het activeren bent. 

Vervolgens doe je de schone korrels in een nieuwe schone pot en begin opnieuw. Ze doen er een paar dagen over om te herstellen, afhankelijk van hoe lang ze zonder voedsel zaten, maar meestal zijn ze in een dag of drie weer gezond en wel.

Als je niet zeker bent of de korrels nog niet zijn, gooi ze dan gewoon weg. Kefirkorrels zijn absoluut niet prijzig. 

Tips om kefir langer goed te houden

Allereerst is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan, zowel met je gereedschap als de potten. Probeer ook zo veel mogelijk kaasdoek of koffiefilters te gebruiken, om je bereide product te beschermen tegen stof en insecten. 

  1. Slim is om bijvoorbeeld hout, kunststof en glas te gebruiken. Let op dat je de korrels nooit met metaal in aanraking laat komen, dit is namelijk schadelijk voor de kefirkorrels. 
  2. Ten tweede is het slim om bronwater te gebruiken, dit bevat namelijk geen chloor en dit mineraal is schadelijk voor de gevoelige kefirkorrels. 
  3. Wil je dat kefirkorrels gezond blijven dan hebben ze mineralen nodig en een klein lepeltje zuiveringszout kan wonderen doen. 

Conclusie

Kefir is een hartstikke sterk, maar toch gevoelig product. Kefir bevat goede bacteriën en mineralen en past prima binnen een gevarieerde levensstijl. We hebben geleerd dat je kefirkorrels voor altijd kan bewaren, maar dat je dit iets gecompliceerder is dan bij andere producten.