Kefir is een drankje die geliefd is vanwege de bruisende smaak en de indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Kefir versterkt namelijk de immuniteit, wellicht door de effecten van de probiotica. Ook vertraagt het de groei van kankercellen en heeft het een positieve impact op de algehele gezondheid.

Dit artikel zoomt in op de probiotica in kefir en leer je wat wetenschappers tot nu toe hebben gevonden.

Rijk aan goede bacteriën die de gezondheid verbeteren

Blije Goede bacteriënEen van de belangrijkste voordelen van gefermenteerde voeding zoals kefir is de bacteriële samenstelling wat in gunstige vormen ook wel probiotica wordt genoemd.

Probiotica komen van nature ook voor in je darmen. De bacteriële samenstelling in je darmen, de darmflora, speelt een integrale rol in bijna elk aspect van de gezondheid, van de preventie van kanker tot de immuunfunctie en daarbuiten.

Probiotisch voedsel heb je waarschijnlijk al vaker gegeten. Een andere bekende bron is namelijk yoghurt. 

Kefir verschilt echter wel van andere gefermenteerde zuiveldranken, omdat het niet het resultaat is van de metabolische activiteit van één of enkele microbiale soorten.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kefirkorrels tot 56 verschillende bacterie- en giststammen kunnen bevatten. Deze grote hoeveelheid bacteriën is ook de reden waarom beginners soms bijwerkingen van kefir krijgen

De bekendste en meest onderzochte stam in kefir zijn de Lactobacillales (melkzuurbacteriën). Hieronden vallen de Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus en Leuconostoc.

Melkzuurbacteriën staan centraal in het fermentatieproces en komen dus ook voor in yoghurt, maar ook kaas, zuurkool en zuurdesembrood.

Ze worden veel gebruikt in probioticum voedingssupplementen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft een aantal positieve relaties gevonden bij toediening van Lactobacillales:

  1. Remmen schadelijke bacteriën af.
  2. Remmen de groei van parasieten in de dunne darm.
  3. Stimuleren de vorming van immunogobuline wat de weerstand verhoogt.
  4. Remmen ontstekingsreacties.

Alhoewel de kefir microbiota wel bestudeerd wordt, is het moeilijk om aan te tonen waardoor de positieve effecten nou ontstaan. 

Dit komt door de grote diversiteit aan bacteriën. Hierdoor kunnen wetenschappers nooit weten welke bacterie nou verantwoordelijk is.

Bovendien verschilt de bacteriële samenstelling ook nog eens per batch. Omdat kefir een organisch drankje is, is geen enkele kan kefir hetzelfde.

De uitdaging is om alle verschillende soorten te onderscheiden en individueel de impact op het menselijk lichaam te evalueren. Helaas is dat niet altijd mogelijk, omdat de bacteriën erg afhankelijk zijn van elkaar en moeilijk in isolatie kunnen leven.

Effect van kefir op het lichaam

Helpt tegen ziektes. Historisch gezien was kefir aanbevolen voor de behandeling van verschillende klinische aandoeningen zoals maag- en darmklachten, hypertensie, allergieën en ischemische hartziekten.

Verbetert weerstand. Kefir doet meer dan alleen je weerstand opbouwen. Lactobacillales die geïsoleerd zijn van kefirkorrels, vallen ook gevaarlijke e.coli en salmonella pathogenen aan en voorkomen dat ze binnendringen via de darmen.

gezonde vrouwIn het algemeen zien we dat het gezonde effect van kefir in de bacteriële samenstelling in onze darmen komt door een combinatie van factoren, waaronder pathogenen inhibitie (bestrijden van slechte bacteriën) en de verhoging van de bekende Lactobacillales hoeveelheden.

In Rusland wordt kefir overigens gebruikt door medische onderzoekers in de behandeling tegen peptic ulcers in de maag en duodenum van menselijke patiënten.

Kefir kan ook slechte bacteriën bevatten

In kefir worden ook wel eens slechte bacteriën gevonden. Slechte bacteriën worden pathogenen genoemd en kunnen erg schadelijk zijn voor ons lichaam. 

De pathogenen die wel eens gevonden worden in kefir gaan onder de naam dipodascus capitus and trichosporon coremiiforme.

Tenzij je microbiota bestudeerd, zullen deze termen je weinig zeggen, maar deze kunnen ziekten zoals leukemie veroorzaken.

Hoe de slechte bacteriën ontstaan, komt vermoedelijk niet door de kefir zelf. Ze worden namelijk als contaminanten gezien. Dit betekent dat het van een bron buiten de kefir komt. 

Zo kan het namelijk zijn dat de kan waar de kefir in zit niet goed schoongemaakt wordt, of dat er tijdens de bereiding onhygiënisch te werk wordt gegaan.

Om slechte bacteriën te voorkomen, wees dan zorgvuldig met het prepareren van de kefir en houd de basis hygiëneregels in acht.

Conclusie

De darmflora heeft een positieve invloed op allerlei aspecten van onze gezondheid. Het versterkt immuniteit en vertraagt de groei van kankerkcellen.

De gezonde bacteriën in kefir, waaronder de bekende Lactobaccilalus stam (melkzuurbacteriën) dragen bij aan een verbeterde diversiteit van bacteriën in de darmen wat goed is voor onze algemene gezondheid.

Bronnen

Leite, A. M. D. O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology, 44(2), 341-349.

Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial Microbes. 2011 Dec 1;2(4):295-303.

Toscano, M., De Grandi, R., Miniello, V. L., Mattina, R., & Drago, L. (2017). Ability of Lactobacillus kefiri LKF01 (DSM32079) to colonize the intestinal environment and modify the gut microbiota composition of healthy individuals. Digestive and liver disease, 49(3), 261-267.

Del Piano, M., Carmagnola, S., Andorno, S., Pagliarulo, M., Tari, R., Mogna, L., … & Capurso, L. (2010). Evaluation of the intestinal colonization by microencapsulated probiotic bacteria in comparison with the same uncoated strains. Journal of clinical gastroenterology, 44, S42-S46.