Ginseng is te koop als poeder en in pilvorm. Je vindt ginseng in crèmes, koffie en zelfs tandpasta en sigaretten. 

Ginseng staat algemeen bekend als een plant die goed is voor je gezondheid. Het helpt bij vermoeidheid, misselijkheid, concentratieproblemen en lichamelijke pijn. 

Maar hoe zit het als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Is het veilig om ginseng tijdens de zwangerschap in te nemen en wat doet ginseng voor de vruchtbaarheid? 

Je leest er alles over in dit artikel.

Ginsenggebruik tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het oppassen met ginseng. Ginseng is mogelijk schadelijk voor de zwangerschap. Het maakt in dit geval niet uit of je in het begin, halverwege of aan het eind van de zwangerschap bent.

Volgens wetenschappers is de chemische stof ginsenoside Rb1 de boosdoener tijdens een zwangerschap. De stof zorgt er bij embryo’s van ratten voor dat de groei en ontwikkeling een grote achterstand oplopen. Hoe meer ginsenoside het lichaam betreden, hoe groter de ontwikkelingsachterstand. 

Resultaten van experimenten op dieren geven nog niet weer hoe de menselijke situatie zal zijn, maar desondanks is het verstandig om tijdens de zwangerschap even geen ginseng in te nemen. “De resultaten geven aan dat meer onderzoek nodig is voor het effect van ginsenoside bij menselijke zwangerschappen”, aldus onderzoeker dr. Louis Chan van de Universiteit van Hong Kong in Shatin.

Het gebruik van ginseng kan er in de eerste 9 weken van de zwangerschap extra gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling en groei van je kindje. Om er zeker van te zijn dat de kans op een miskraam niet wordt vergroot, wordt aangeraden geen ginseng in te nemen tijdens de zwangerschap, in welke vorm of dosis dan ook.

Ginsenggebruik en zwanger worden

Ginseng wordt gemaakt van de wortel van de Panax Ginseng plant die voornamelijk in Azië groeit. Het duurt maar liefst 4 tot 6 jaar voor de wortels worden geoogst en de plant staat bekend om het verbeteren van de algehele gezondheid. Panax betekent “alles genezer”. De naam is dan ook erg toepasselijk voor dit bijzondere plantje.

Ginseng bevordert onder andere de endocriene klieren, in het bijzonder de geslachtsklieren. Dit komt omdat ginseng stoffen bevat die de de bloeddruk stabiliseren. Hierdoor wordt de doorbloeding in heel het lichaam ook gestabiliseerd. Dit resulteert in onder andere een verhoogd libido, een snellere erectie en een verhoogd prestatieniveau.

Met ginseng kun je ook je hormoonspiegel in balans brengen. Deze wonderwortel zorgt er bij vrouwen voor dat eventuele menstruatiepijnen of klachten in de overgang verminderen. Bij mannen staat ginseng erom bekend om de aanmaak van testosteron te ondersteunen. Kortom: ginseng gebruik voor de zwangerschap is een prima idee en kan helpen bij de verwekking van een kind.

Ginsenggebruik na de zwangerschap

Na de zwangerschap, met name tijdens het geven van borstvoeding, is het aan te raden om voorzichtig te zijn met inname van ginseng. Uit onderzoek van EMedtv blijkt dat ginseng mogelijk een nadelig effect heeft op moedermelk. Hoewel er nog geen bewijs is, is het aannemelijk om te stellen dat ginseng door de oestrogene effecten, theoretisch gezien, de kwantiteit en kwaliteit van moedermelk zou kunnen verminderen.

Volgend dr. Jay Gordon zijn er tevens pediatrische gevallen van tachycardie en hypertensie gemeld. Deze gevallen worden in verband gebracht met het gebruik van panax ginseng. Bijwerkingen die ontstaan door het gebruik van panax ginseng tijdens het geven van borstvoeding zijn ook geen pretjes. Ze kunnen nervositeit, beverigheid, slapeloosheid, huiduitslag, diarree en angstgevoelens veroorzaken. Al met al, het is tijdens de borstvoeding niet verstandig om ginseng te gebruiken.

Conclusie

Als conclusie kunnen we stellen dat het gebruik van ginseng vóór de zwangerschap een heel goed idee is. Het verhoogt het libido, de stoffen in ginseng stabiliseren de hormoonspiegel en helpen bij het produceren van kwalitatief sperma. Voor de verwekking van een kindje is het dus goed om ginseng supplementen te gebruiken.

Tijdens en na de zwangerschap is dit een ander geval. Het is tijdens de zwangerschap sterk af te raden om ginseng te gebruiken, omdat ginsenosides ervoor kunnen zorgen dat je kindje zich minder goed ontwikkelt. Dit resulteert in ontwikkelings- en groei achterstanden. Na de zwangerschap is het, met name tijdens het geven van borstvoeding niet slim om ginseng in te nemen. Panax ginseng kan bijdragen aan een lage melktoevoer en het is onverstandig om een baby in ontwikkeling bloot te stellen aan ondersteunende chemische verbindingen (ginsenosides).

We hopen dat je met dit artikel wijzer bent geworden over het gebruik van ginsengsupplementen tijdens de zwangerschap. Wees altijd voorzichtig met het gebruiken van ginsengsupplementen en neem contact op met je huisarts als er klachten ontstaan waar je je zorgen over maakt.

 Bronnen

Seely, D., Dugoua, J. J., Perri, D., Mills, E. M., & Koren, G. (2008). Safety and efficacy of panax ginseng during pregnancy and lactation. Journal of Population Therapeutics and Clinical Pharmacology, 15(1).

Gordon, J. (2016). Ginseng, is it safe for nursing mothers? Geraadpleegd op 8 april 2021: https://www.drjaygordon.com/blog-detail/ginseng-is-it-safe-for-nursing-mothers