Kurkuma wordt gemaakt van de wortels van de kurkumaplant, een plant met prachtige bloemen die je in principe in je eigen woonkamer kunt kweken.
Het actieve ingrediënt curcumine zorgt voor de helende werking van kurkuma en wordt hierdoor inmiddels in diverse vormen verkocht als voedingssupplement. Denk aan kurkuma thee, poeder, capsules en extracten die je kunt gebruiken voor verschillende gezondheidsdoeleinden, zoals het verhelpen van chronische pijn, ontstekingen, hooikoorts en zelfs depressie.
Echter, het nadeel van supplementen is dat het kan leiden tot overmatige inname, wat nare bijwerkingen kan geven.
In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma.
Inhoud
5 Bijwerkingen van Kurkuma
Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat kurkuma bij een normale dosis eerder gezond dan gevaarlijk voor je is.
Kurkuma kan de volgende bijwerkingen veroorzaken als het in grote hoeveelheden (meer dan 6 gram per dag) via de mond wordt ingenomen of langer dan 8 maanden op de huid wordt gesmeerd.
1. Maagklachten door kurkuma
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als men kurkuma dagelijks in de vorm van een pil inneemt, omdat je op deze manier een hogere dosis curcumine binnen krijgt.
Het lichaam is van zichzelf niet goed in het opnemen van kurkuma. Hierdoor zijn kurkumapillen meestal voorzien van emulgatoren die ervoor zorgen dat onze darmen de curcumine wel opnemen, wat bij een normale dosis helemaal niet zo slecht is. Ben je op zoek naar een natuurlijk ingrediënt dat de opname van curcumine in het lichaam verhoogt, combineer kurkumapoeder dan met zwarte peper of gezonde vetten zoals kokosvet.
2. Problemen met de galblaas
Kurkuma kan problemen met de galblaas verergeren. Als je last hebt van galstenen of een galwegobstructie dan wordt het afgeraden om kurkuma in te nemen. Curcumine heeft invloed op de galblaas waardoor deze soms licht kan samentrekken. Normaal zorgt het samentrekken van de galblaas voor de vorming van galstenen, maar als er al galstenen aanwezig zijn dan kunnen deze samentrekkingen voelbare klachten geven.
Stop bij pijn in de buurt van je galblaas met de inname van kurkumasupplementen en vermijd andere producten en supplementen met curcumine. De bijwerken zouden na het stoppen van innemen moeten verdwijnen.
3. Vertragen van de bloedstolling / bloedverdunnend
Uit onderzoek blijkt dat Kurkuma bloedstolling kan vertragen en bloedverdunnend werkt. Het risico op blauwe plekken en bloedingen bij mensen met bloedstoornissen wordt vergroot bij inname van kurkuma. Curcumine kan tevens extra bloedingen veroorzaken tijdens en na een operatie. Stop om deze reden ten minste 2 weken voor een geplande operatie met de inname van kurkuma.
4. Kurkuma in combinatie met andere geneesmiddelen
Van een aantal ziektes en aandoeningen weten we dat het niet slim is om producten met curcumine in te nemen tijdens de behandeling. In de volgende gevallen is het af te raden Kurkuma in te nemen:
- Kurkuma wordt bij hormoontherapie bij borstkanker en in combinatie met andere chemotherapie afgeraden, omdat het de werking van de medicatie kan verminderen.
- Kurkuma kan een suikerverlagend effect hebben. Wees voorzichtig met inname als je medicijnen slikt tegen een hoge bloedsuikerspiegel.
- Kurkuma werkt bloedverdunnend. Indien je al bloedverdunners slikt is het raadzaam om eerst te overleggen met je huisarts voor je begint met het innemen van Kurkuma supplementen.
5. Onvruchtbaarheid
Een bijwerking die niet meteen opvalt maar grote gevolgen kan hebben voor stellen die zwanger proberen te worden: onvruchtbaarheid bij mannen. Kurkuma staat erom bekend om testosteronniveaus te verlagen, waardoor de beweeglijkheid van sperma kan afnemen. Een lagere beweeglijkheid leidt tot een mindere vruchtbaarheid en indien de beweeglijkheid al niet hoog was, in sommige gevallen tot volledige onvruchtbaarheid. Om deze reden is het voor stellen die een baby proberen te krijgen, aan te raden om kurkuma te vermijden.
Kurkuma vermijden bij zwangerschap
Als een zwangerschapstest dan positief aangeeft, is het tijdens en na de zwangerschap niet slim om kurkumasupplementen te gebruiken. Je kunt gerust kurkumapoeder door het eten verwerken, maar neem geen medicinale dosis tijdens de zwangerschap. Kurkuma kan de baarmoeder stimuleren, waardoor de zwangerschap in gevaar komt. Wees vooral voorzichtig in de eerste 5 maanden van de zwangerschap om de kans op een miskraam niet te vergroten.
Na de zwangerschap, specifiek tijdens het geven van borstvoeding, is het af te raden om kurkuma te gebruiken. Je baby is druk bezig met het ontwikkelen van een sterk immuunsysteem, maar bij inname van kurkuma zal de Curcumine dit proces onderbreken en overnemen waardoor je baby een minder sterk immuunsysteem ontwikkelt. Het beste is dan ook om kurkuma te vermijden zodat je baby op eigen kracht sterk kan worden.
Conclusie
Kurkuma is gezond en helpt bij het behalen van diverse gezondheidsdoelen, mits je geen last hebt van andere ziektes of aandoeningen en je supplementen niet vaker inneemt dan voorgeschreven. Schrijf eventuele bijwerkingen bij gebruik van kurkuma op en neem contact op met je huisarts als de klachten niet verdwijnen na het stoppen met het innemen van kurkuma.
Bronnen
Thamlikitkul, V. I. S. A. N. U., Bunyapraphatsara, N., Dechatiwongse, T., Theerapong, S., Chantrakul, C., Thanaveerasuwan, T., … & Tenambergen, E. D. (1989). Randomized double blind study of Curcuma domestica Val. for dyspepsia. J Med Assoc Thai, 72(11), 613-20.
Ammon, H. P., & Wahl, M. A. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta medica, 57(01), 1-7.