Over het algemeen is Ginseng gezond voor je, maar in sommige gevallen kan het gebruiken van Ginseng ervoor zorgen dat je last krijgt van bijwerkingen. In dit geval hebben we het met name over hartkloppingen.

In principe is ginseng goed voor je hart, maar als je ginseng in combinatie met bepaalde medicijnen gebruikt dan kan het zomaar zo zijn dat het gebruik van ginseng nadelig werkt voor jou.

In dit artikel leggen we je uit wanneer ginseng wel goed is voor je hart, en wanneer ginseng juist hartkloppingen veroorzaakt en wat je tegen hartkloppingen kunt doen.

Waarom Ginseng goed is voor je hart

Ginseng staat erom bekend dat het de doorbloeding in heel het lichaam stimuleert. Met name de doorbloeding in het hart. Ginseng is een bron van antioxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen. 

Vrije radicalen zijn stofjes die gezonde cellen in je lichaam beschadigen. Door ondersteuning te geven aan het immuunsysteem blijven je organen, waaronder je hart, langer jong en vitaal. Het innemen van ginseng bij een normale gezondheid kan dus juist bevorderlijk zijn voor je gezondheid. 

Echter, als je last hebt van een hartafwijking en hier medicijnen voor slikt, dan is het aan te raden om voorzichtig met ginseng te zijn. 

Waarom Ginseng in sommige gevallen hartkloppingen veroorzaakt

Ginseng stabiliseert de bloedsomloop, de bloeddruk en de INR waarde. De INR waarde geeft aan hoe snel het bloed stolt. Door deze stabiliserende eigenschappen van ginseng blijkt uit onderzoek dat ginseng de vermindering van de bloedverdunner warfarine verminderd. Dit medicijn is in Nederland niet verkrijgbaar maar toont veel overeenkomsten met acenocoumarol en fenprocoumon. Bij gebruik van bloedverdunners is het dus niet aan te raden om ginseng in te nemen. 

Door stabilisering van de INR waarde kan het ook gevaarlijk zijn om ginseng te gebruiken bij inname van antistollingsmiddelen. Deze combinatie kan bloedingen veroorzaken. Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van ginseng is slapeloosheid. Hierdoor kunnen hartkloppingen ontstaan omdat je lichaam te weinig nachtrust krijgt. Al je energie gaat vervolgens naar je hart om ervoor te zorgen dat de bloedsomloop goed blijft. Hartkloppingen bij gebruik van ginseng is dus niet meteen gevaarlijk, tenzij je een onderliggende aandoening hebt. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. 

Wat kun je doen om hartkloppingen bij ginseng gebruik te verminderen 

Om hartkloppingen bij gebruik van ginseng te verminderen moet je eerst weten waarom je last hebt van hartkloppingen. Omdat ginseng voor veel mensen zorgt voor slapeloze nachten, kun je er bij slapeloosheid voor kiezen om alleen in de ochtend ginsengsupplementen in te nemen. Hiernaast is het belangrijk om tijdens het slikken van voorgeschreven medicatie altijd eerst contact te maken met je huisarts als je wilt beginnen met het slikken van ginsengsupplementen. Het kan namelijk zo zijn dat ginseng de werking van je medicijnen in de weg zit, waardoor je sneller het risico loopt op bijkomende klachten.

Als het aanpassen van de tijd waarop je ginseng inneemt niet voldoende helpt, dan kun je overwegen om een andere vorm ginseng in te nemen. In plaats van een pil bijvoorbeeld ginseng poeder. Mochten de klachten hierna nog niet verdwijnen, dan is het misschien verstandig om naar een ander supplement te kijken die je helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen.

Ginsenggebruik voor en na operaties

We weten nu dat ginseng de INR waarde beïnvloedt en mogelijk verantwoordelijk is voor het verdunnen van je bloed. Het is om deze reden af te raden om minstens 2 weken voor een operatie te stoppen met het innemen van ginsengsupplementen. Het kan namelijk zo zijn dat je bloed niet goed kan stollen of te dun is waardoor je al snel te veel bloed verliest tijdens een operatie. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je voor een operatie geen ginseng gebruikt. 

Na een operatie is het in principe veilig om ginsengsupplementen te nemen, tenzij je na de operatie nog medicijnen moet slikken. Dan is het noodzakelijk om eerst met je arts te overleggen of het veilig is om ginseng supplementen te gebruiken. 

Conclusie

Gebruik van ginseng zonder medicatie is geen probleem. Het kruid kan je juist helpen om je algeheel beter te voelen. Toch kunnen hartkloppingen tot de bijwerkingen van ginseng behoren. Bij een goede gezondheid zijn hartkloppingen bij ginsenggebruik vaak te linken aan slapeloosheid. Door slapeloosheid moet je hart harder werken om de bloeddruk en bloedsomloop stabiel te houden, wat resulteert in het gevoel van hartkloppingen. 

Als je medicijnen slikt voor onderliggende aandoeningen, lees dan eerst de verpakking van de supplementen voor je ze inneemt. Hierop staat over het algemeen: “Overleg bij ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding eerst met een deskundige voordat u supplementen gebruikt.” Wees voorzichtig, onderzoek of ginseng gebruik voor jou gevaarlijk kan zijn en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Over Regi

Ik hou ervan om dingen tot de bodem uit te zoeken. Met mijn blogs wil ik de medemens goed informeren over voeding door wetenschappelijke bronnen samen te vatten.

Bronnen

Zheng, S. D., Wu, H. J., & Wu, D. L. (2012). Roles and mechanisms of ginseng in protecting heart. Chinese journal of integrative medicine, 18(7), 548-555.

Ding, D. Z., Shen, T. K., & Cui, Y. Z. (1995). Effects of red ginseng on the congestive heart failure and its mechanism. Zhongguo Zhong xi yi jie he za zhi Zhongguo Zhongxiyi jiehe zazhi= Chinese journal of integrated traditional and Western medicine, 15(6), 325-327.