Kefir is een populair drankje in de natuurlijke gezondheid. Het smaakt goed en zit vol met gezonde bacteriën die helpen de darmflora in balans te brengen. 

Nu hoor je wel eens dat kefir op nuchtere maag gedronken moet worden, omdat de gezonde bacteriën anders ten prooi vallen van het maagzuur, maar dit klopt niet.

Kefir kan het beste tijdens de maaltijd gedronken worden. De reden hiervoor is de pH-balans van het maagzuur, die op nuchtere maag het zuurst is en tijdens de maaltijd het laagst. Voedsel verhoogt de pH-balans in zowel de maag als de kleine darm waardoor de omstandigheden gunstiger worden voor de goede bacteriën in kefir. 

Waarom de opvatting ‘kefir is beter op nuchtere maag’ onjuist is

Het argument achter deze misvatting is dat de probiotica in kefir niet het maagzuur zal overleven. Er is dus een hogere kans is dat deze probiotica wel kan ontsnappen als de maag leeg is.

Hierbij wordt uitgegaan van een hogere zuurgraad bij een volle maag, maar het omgekeerde is waar.

Als we een tijdje niet eten, is de zuurgraad in de maag juist hoog. En zodra iets gegeten of gedronken wordt, wordt het zuur gemengd met het voedsel en neemt de zuurgraad af. 

De functie van het maagzuur is onder andere om te voorkomen dat bacteriën levend de maagwand passeren. Dit om de belangrijke organen in ons lichaam te beschermen.

Maar kan de maag dan niet de goede bacteriën onderscheiden zoals die in kefir?

Helaas kan de maag daar geen onderscheid tussen maken, maar dat is absoluut niet erg want bacteriën kunnen best wel wat hebben. Bacteriën zijn namelijk uitgerust om onder zeer ongunstige omstandigheden te overleven, anders zouden we zelden ziek worden. 

Wat er bekend is over de beste timing van kefir

Het onderzoek van Del Piano concludeerde dat bacteriën prima de omstandigheden in de maag kunnen overleven. Ze hadden voor 1 testgroep de probiotica verpakt in een beschermend laagje en ondervonden na 1 maand dat het beschermend laagje niet tot grotere populaties goede bacteriën leidde. 

Beide testgroepen hadden ongeveer evenveel aanwezige goede bacteriën in de darmen.

Veel bacteriën zullen als de omstandigheden slecht worden in een soort winterslaap gaan. Tijdens deze winterslaap kunnen ze in extreme temperaturen en droogtes overleven. Wellicht kan het grootste deel zonder enkel probleem het maagzuur overleven.

Een andere studie in Beneficial Microbes vond dat probiotica die tijdens de maaltijd werden ingenomen, in veel hogere aantallen overleefden dan wanneer ze 30 minuten na een maaltijd werden ingenomen. De onderzoekers beargumenteerde dat minder probiotica de twaalfvingerige darm konden passeren, omdat de pH-waarde snel waar naar de zure basislevels terugkeert na de maaltijd.

Op basis van deze twee onderzoeken kunnen we in principe concluderen dat je over het algemeen niet druk hoeft te maken over het moment waarop je kefir drinkt. Toch neigt het onderzoek naar inname tijdens de maaltijd vanwege de gunstige pH-waarde. 

Dus als je echt zeker van je zaak wilt zijn, kan je het beste tijdens de maaltijd kefir drinken.

Wanneer het wel uitmaakt wanneer je kefir drinkt

Er zijn situaties waar je niet alleen kijkt naar de overlevingskans van de probiotica.

Als je een zwakke maag hebt of een maagprobleem zoals H-Pylori kan kefir op een lege maag geen goede uitkomst bieden. Het aminozuur in Kefir kan de maag pijn doen en uit balans halen. In dat geval is het verstandiger om eerst iets te eten en na de maaltijd rustig de kefir te drinken.

Vet tijdens de maaltijd maakt probiotica opname effectiever

Uit hetzelfde onderzoek van de Beneficial Microbes ondervonden de onderzoekers dat vetten helpen om de probiotica de maag heelhuids te verlaten. Het vet in melkkefir kan dus een goede drager zijn die bij waterkefir mogelijk mist. 

Voor waterkefir drinkers kan het dus helpen om bij de maaltijd aandacht te hebben voor gezonde vetten, mocht je maaltijd voornamelijk uit koolhydraten bestaan. Denk hierbij aan avocado, (pinda)kaas of ei. 

Conclusie

Kefir kan het beste gedronken worden als de zuurtegraad laag is in de maag. Dit zal tijdens de maaltijd zijn. Voedsel verhoogt de pH-balans in zowel de maag als de kleine darm waardoor de omstandigheden gunstiger worden voor de bacteriën in kefir.

Om de omstandigheden nog gunstiger te maken, is het belangrijk dat tijdens de maaltijd gezonde vetten geconsumeerd worden. 

Bronnen

Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial Microbes. 2011 Dec 1;2(4):295-303.

Toscano, M., De Grandi, R., Miniello, V. L., Mattina, R., & Drago, L. (2017). Ability of Lactobacillus kefiri LKF01 (DSM32079) to colonize the intestinal environment and modify the gut microbiota composition of healthy individuals. Digestive and liver disease, 49(3), 261-267.

Del Piano, M., Carmagnola, S., Andorno, S., Pagliarulo, M., Tari, R., Mogna, L., … & Capurso, L. (2010). Evaluation of the intestinal colonization by microencapsulated probiotic bacteria in comparison with the same uncoated strains. Journal of clinical gastroenterology, 44, S42-S46.