Kurkuma is wereldwijd niet meer uit keukens weg te denken. Grote kans dat er ook een potje met het fel gele poeder bij jou in het kruidenrek te vinden is. Kurkuma is niet alleen een geliefde kleur- en smaakmaker, maar inmiddels ook een populair superfood en supplement. 

Kurkuma heeft veel gezondheidsvoordelen waardoor het kruid in steeds meer huishoudens te vinden is.

In dit artikel lees je wat de werking van kurkuma is en hoe je kurkuma kunt gebruiken om gezondheidsdoelen te behalen.

Wat is kurkuma en waar komt het vandaan?

kurkuma en de werkingKurkuma komt oorspronkelijk uit India en heeft verschillende namen. Je kunt het wereldwijd vinden als kurkuma of curcuma, koenjit, geelwortel of koenir. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortels van de Curcuma longa, een plant uit dezelfde familie als gember. 

Kurkuma is gezond omdat het rijk is aan natrium, kalium en curcumine. Dat laatste, curcumine, is verantwoordelijk voor de gezonde eigenschappen van het kruid. 

Bovendien is curcumine rijk aan antioxidanten. Antioxidanten vangen vrije radicalen, agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade aan cellen en weefsels kunnen brengen. 

Wat is de werking van kurkuma?

Kurkuma is een veelzijdig kruid dat voor veel kwaaltjes gebruikt kan worden. Uit onderzoek blijkt dat curcumine zich bindt aan giftige metalen in het lichaam. Het goedje werkt ontstekingsremmend en staat bekend als een sterke antioxidant. 

Ons lichaam is over het algemeen niet zo goed in het opnemen van curcumine. Om ervoor te zorgen dat de inname van kurkuma toch een positief effect heeft op je gezondheid, kun je het kruid het beste innemen in combinatie met zwarte peper. 

Dit zorgt ervoor dat het lichaam de curcumine in grotere hoeveelheden opneemt dan wanneer je kurkuma zonder zwarte peper inneemt. 

Hier volgen 5 manieren hoe kurkuma werkt zodra het wordt opgenomen door het lichaam.

1. Kurkuma is ontstekingsremmend 

Dagelijks krijg je kleine indringers binnen die mogelijk een infectie of ontsteking opleveren. Je lichaam kan zich hier prima tegen weren, maar als je weerstand door slaapgebrek, stress of ongezonde voeding verzwakt is, dan kun je last krijgen van deze indringers. Meestal merk je hier niets van, tot de ontsteking of infectie chronisch wordt. Chronische ontstekingen spelen een rol bij het ontstaan van hartziekten, kanker, alzheimer en MS. 

De curcumine in kurkuma heeft een krachtige ontstekingsremmende werking. In sommige gevallen werkt kurkuma zelfs beter dan een medicijn. Bonus: door deze eigenschap krijg je ook een stralende, ontstekingsvrije huid. 

2. Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller

In Azië is het al eeuwen bekend, kurkuma werkt ook pijnstillend. Inmiddels wordt het kruid ook ingezet tegen pijn bij reuma en artrose. Als je op zoek bent naar een natuurlijke pijnstiller die niet schadelijk is voor het lichaam, dan zijn kurkumasupplementen misschien wel de oplossing voor jou. 

3. Kurkuma kan helpen alzheimer te voorkomen

We weten nu dat chronische ontstekingen een rol spelen bij het ontstaan van ziektes waaronder Alzheimer. Kurkuma werkt ook goed voor de stimulering van je hersenen. Het regelmatig consumeren van kurkuma kan ervoor zorgen dat je geheugen verbetert. Deze combinatie kan aandoeningen als Alzheimer en Parkinson mogelijk voorkomen. 

4. Kurkuma verlaagt je cholesterol

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma de cholesterol verhouding stabiliseert. Hierdoor krijg je een gezond cholesterolgehalte wat voor gezonde bloedvaten zorgt. Gezonde bloedvaten verminderen de kans op hartaanvallen en beschadigingen aan het hart. Bovendien voorkomt kurkuma bloedklonteringen. Als je last hebt van een te hoog cholesterolgehalte, dan is kurkuma misschien wel de natuurlijke oplossing voor jou. 

5. Kurkuma helpt tegen depressieve gevoelens 

Tot slot helpt kurkuma ook tegen depressieve gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat kurkuma de werking van antidepressiva kan versterken. Als je dus al medicatie slikt tegen depressie, maar dit onvoldoende effect heeft, dan kun je kurkuma in principe veilig slikken samen met je medicatie. Overleg dit voor de zekerheid altijd even met je huisarts. 

Conclusie

Naast alle bovengenoemde positieve effecten die kurkuma op het lichaam kan hebben, werkt het goedje ook tegen veroudering van de cellen in ons lichaam. Hierdoor blijft de huid langer jeugdig en voel je je opgewekter. 

Kurkuma is een kruid dat een bijzonder effect heeft op ons lichaam als het gaat om algehele gezondheid. Curcumine is rijk aan antioxidanten die erom bekend staan vrije radicalen te vangen en te neutraliseren. Hierdoor wordt de kans op ontstekingen en infecties kleiner. Zelfs als je even een lagere weerstand hebt dan normaal. 

Wil je de werking van kurkuma verhogen, dan kun je het kruid combineren met zwarte peper. Ons lichaam is niet goed in het opnemen van curcumine, maar in combinatie met zwarte peper veranderd dit. Als je op zoek bent naar een natuurlijk middel dat helpt tegen ontstekingen, pijn, problemen met je geheugen, cholesterol of hart, dan is het de moeite waard om te beginnen met het innemen van kurkuma. Kies je voor thee, poeder of kurkuma in de vorm van pillen? 

Bronnen

Lestari, M. L., & Indrayanto, G. (2014). Curcumin. Profiles of drug substances, excipients and related methodology, 39, 113-204.

Shishodia, S., Sethi, G., & Aggarwal, B. B. (2005). Curcumin: getting back to the roots. Annals of the New York Academy of Sciences, 1056(1), 206-217.