Kefir is een gefermenteerd drankje dat populair is geworden door de bijzondere smaak en interessante gezondheidsvoordelen.

Het bruisende drankje zit tjokvol probiotica wat tot op zekere hoogte erg goed is voor onze darmflora.

Maar nu vraag je je wellicht of je ‘te veel’ kefir kan drinken, of dat er wellicht een optimale hoeveelheid bestaat waardoor je maximaal van de voordelen kan profiteren. 

Dit gaan we uitgebreid behandelen in dit artikel.

Hoeveel kefir mag je per dag drinken?

Hoeveel kefir je kan drinken, kan je het beste baseren op je ervaring met kefir. De reden is dat beginners niet gewend zijn om de grote hoeveelheden bacteriën en gisten in kefir op zo’n korte termijn binnen te krijgen. Begin daarom met maximaal 100 ml kefir per dag. Zodra je kefir wat vaker hebt gedronken en geen nadelen ervaart, kan je langzaam de inname vermeerderen tot zo’n 200 á 300 ml per dag. Overconsumptie kan leiden tot nare bijwerkingen zoals constipatie, opgeblazen gevoel en maagkrampen.

Wat gebeurt er als je te veel kefir drinkt?

Sommige drinken het dagelijks, andere dringen het af en toe. Hoe vaak of wanneer je kefir het beste kan drinken, kan zeker uitmaken, maar dit is vaak niet het grootste probleem. Problemen ontstaan eerder bij overconsumptie van kefir op één enkel moment.

Het eerste probleem is de hoge hoeveelheid bacteriën en gisten waar de darmflora niet op heeft gerekend.

De darmflora is een complex orgaan dat van zichzelf talloze soorten bacteriën onderdak biedt. Een dosis kefir vult dat aan met maar liefst 50 verschillende soorten bacteriële stammen.

Je zou de darmflora kunnen zien als een dorp waar verschillende soorten families wonen. Stel dat in dit dorp 50 nieuwe families komen wonen, dan zal deze introductie de huidige samenleving zeker beïnvloeden. 

De belofte van kefir is dat dat gelukkig op een positieve manier is, maar daarbij is het wel belangrijk dat dit stapje voor stapje gebeurt en dat niet in één keer het hele dorp overspoelt wordt met bacteriën waar het lichaam nooit om heeft gevraagd.

De bijwerkingen van overconsumptie van probiotica zijn:

vrouw met pijn aan maagConstipatie. Gefermenteerd voedsel kan op de korte termijn veranderingen in de darmen veroorzaken en leiden tot constipatie. Zodra het lichaam eraan went, zal constipatie minder snel voorkomen.

Opgeblazen gevoel. Wordt vaak veroorzaakt door de gas die ontstaat wanneer probiotica de schadelijke bacteriën en schimmels doden. Kan ook zijn door overmatige suiker of calorie inname.

Maagkrampen. Is de reactie van de darmen op de bacteriën.

Ten tweede bevat kefir calorieën en suikers dat bij overconsumptie onbewust tot gewichtstoename kan leiden.

Kijkend naar de voedingswaarde en calorische inhoud zien we dat een portie van 175 ml melkkefir de volgende waardes bevat:

  • 100 calorieën waarvan 4 gram eiwit, 7 gram koolhydraat en 3-6 gram vet (afhankelijk van het soort melk).
  • 10% ADH calcium 
  • 15% ADH fosfor 
  • 12% ADH vitamine B12
  • 10% ADH B2
  • 3% ADH magnesium
  • Vitamine D

Zoals je kunt zien een goede variatie aan mineralen en de oh zo belangrijke vitamine D. 

Let wel op de calorische inhoud. Slechts twee glazen melkkefir kan al snel meer dan 250 calorieën bevatten en soms ook een hoop suiker.

Waterkefir bevat wat minder vet, maar kan in sommige gevallen wel veel suiker bevatten. Indien je suiker wilt vermijden, probeer dan eens het volgende:

Hoe langer de kefir fermenteert, hoe lager de suikerwaarde het drankje zal hebben, omdat de kefirkorrels de suikers consumeren en omzetten in koolstofdioxide, zuren, bacteriën en gisten.

Hoe te beginnen met kefir?

Een starter kan beter beginnen met een kleinere hoeveelheid, gespreid over de dag. Bijvoorbeeld een klein glas van ongeveer 100 ml per keer waarna ze geleidelijk de hoeveelheid kunnen verhogen.

In het begin zal je enkele van de eerder genoemde bijwerkingen kunnen ervaren. Dit zal per persoon enorm verschillen.

Voedingsdeskundigen raden daarom aan om met een kleine hoeveelheid te beginnen en vervolgens te kijken in welke mate je de bijwerkingen ervaart.

Mocht je vrijwel niets ervaren, kun je gerust de hoeveelheid verhogen. Merk je wel wat, dan kan je misschien ietsje rustiger aan doen.

Je lichaam is uiteindelijk de beste leidraad dus luister daar goed naar.

Let ook op dat je de dosis niet te snel verhoogd. Ons lichaam heeft namelijk veel tijd nodig om zich aan te passen aan probiotische voedingsmiddelen.

Als je eenmaal goed werkt zonder enige bijwerkingen, wordt het aanbevolen om niet meer dan 400 ml (2 glazen) kefir per dag te drinken. 

Belangrijk om te vermelden is dat het verbluffende resultaten laten zien als je het over een langere periode met regelmaat drinkt. 

Het is dus niet een grote hoeveelheid wat het verschil maakt. Dit kan zelfs tegenwerken bij overmatige consumptie. Het gaat voornamelijk om de consistentie en de lengte van de periode waarover men regelmatig en met mate kefir consumeert.

Voor wie is kefir niet?

Het voordeel van kefir is dat het in vele gevallen door mensen die lactose intolerant zijn gedronken kan worden. Zo kunnen ze alsnog probiotische stoffen binnen krijgen. 

Maar sommige mensen reageren minder goed op het drankje.

  1. Patiënten met een aangetast immuunsysteem kregen erg last van bijwerkingen. Dus ook als je momenteel chemotherapie volgt vanwege de impact op het immuunsysteem.
  2. Verder kunnen diabetici last krijgen door de suikers in kefir.

Conclusie

Beginners kunnen het beste langzaam aan starten en maximaal 100 ml kefir per dag drinken. Zodra je kefir wat vaker hebt gedronken en geen bijwerkingen ervaart, kan je langzaam de inname vermeerderen tot maximaal 400 ml per dag. 

De bijwerkingen van overconsumptie zijn constipatie, opgeblazen gevoel en maagkrampen.

Bronnen

Ooi, L. G., & Liong, M. T. (2010). Cholesterol-lowering effects of probiotics and prebiotics: a review of in vivo and in vitro findings. International journal of molecular sciences, 11(6), 2499-2522.