Wie nog nooit van kurkuma heeft gehoord, kent het misschien als turmeric of geelwortel. Kurkuma komt oorspronkelijk uit India maar is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd, populair kruid dat op verschillende manieren gebruikt kan worden.
Een snellere manier om kurkuma te consumeren is als thee. Kurkuma thee heeft een aantal voordelen op het gebied van algehele gezondheid. Welke dat zijn bespreken we in dit artikel.
Inhoud
Is kurkuma thee gezond?
Kurkuma staat bekend als wonderkruid als het gaat om het bestrijden van gezondheidskwaaltjes. Uit studies wordt aangetoond dat kurkumathee ontstekingsremmend is, de spijsvervetering ondersteunt, de lever ondersteunt en helpt bij het afvallen.
De precieze hoeveelheid kurkumathee die je dient in te nemen voor deze effecten is nog niet onderzocht, maar je kunt gerust 2 tot 4 koppen per dag drinken.
1. Kurkumathee is ontstekingsremmend
Kurkuma staat erom bekend ontstekingsremmend te werken door de aanwezigheid van curcumine. Curcumine neutraliseert vrije radicalen en bindt zich aan giftige metalen in het lichaam om deze vervolgens te bestrijden.
Als je verkouden bent is het dus een goed idee om kurkumathee te drinken. Wil je de smaak en werking van de kurkumathee versterken, dan kun je kurkuma met gember combineren.
2. Kurkumathee ondersteunt de spijsvertering
Als je last van je buik hebt dan kan kurkumathee verlichting geven. Kurkuma ondersteunt de spijsvertering waardoor maag- en darmklachten zoals buikpijn, maagzuur en een opgeblazen gevoel kunnen afnemen.
3. Kurkumathee ondersteunt leverprocessen
Naast curcumine bevat kurkuma ook choline. Een lichaamseigen stof die leverprocessen positief ondersteunt. Het stofje zorgt ervoor dat het vet in onze lever wordt gereguleerd waardoor de lever goed zijn werk kan blijven doen.
4. Kurkumathee helpt bij afvallen
Tot slot is dit misschien wel de leukste werking van kurkumathee. Kurkumathee helpt bij het afvallen! Dit komt onder andere door de ondersteunende werking op je spijsvertering. Curcumine zorgt er tevens voor dat de ontwikkeling van vet in het vetweefsel onderdrukt wordt. Hierdoor wordt het vetpercentage in het lichaam lager en kun je gewichtstoename voorkomen.
Hoeveel kurkumathee moet ik drinken voor het effect heeft?
Onderzoek wijst uit dat je gerust 500 – 2000 mg kurkuma per dag kunt consumeren zonder last te hebben van bijwerkingen. Wat de precieze hoeveelheid is die je dient in te nemen om het effect van kurkuma thee te merken is nog niet onderzocht, maar je kunt gerust 2 tot 4 koppen thee drinken.
Begin met het dagelijks drinken van één kop en als dat onvoldoende effect heeft dan kun je opbouwen. Krijg je onverhoopt toch last van bijwerkingen, neem dan contact op met je huisarts.
Hoe maak ik kurkumathee?
Je kunt kurkumathee op twee verschillende manieren maken. Om het beste resultaat te krijgen dien je kurkuma samen met zwarte peper in te nemen om de opname van curcumine te verhogen.
- Koop verse kurkuma in de supermarkt of bij een toko. Snijdt de kurkuma in dunne plakjes en doe deze in een kopje. Voeg heet water toe en laat de kurkuma even intrekken.
- In plaats van dunne plakjes kun je de kurkuma ook raspen met een rasp. Laat de kurkuma in een zakje of theezeefje in heet water trekken. Je kunt citroen, honing en zwarte peper toevoegen om de smaak en werking van kurkuma te verhogen.
- Kurkumathee is ook kant en klaar als theezakjes te verkrijgen. In dit geval gooi je het theezakje in het hete water, laat je de kruiden even intrekken en kun je van je kopje kurkuma thee genieten. Net zoals bij andere kruidenthee.
Conclusie
Kurkuma thee is een prima kruid om te drinken als je last hebt van verkoudheid. Door de ontstekingsremmende werking van de thee zul je sneller van je verkoudheid af zijn. Wil je afvallen en ben je op zoek naar een natuurlijk middel om je daarmee te helpen, dan is kurkumathee ook een prima kruid voor jou.
Kurkumathee ondersteunt de spijsvertering en kan maag- en darmklachten verminderen. Het maakt niet uit hoeveel kurkuma je inneemt. Over het algemeen kom je niet boven 2000 mg aan kurkuma als je het drinkt als thee en er zijn weinig bijwerkingen die gelinkt kunnen worden aan kurkuma.
Slik je bloedverdunners, dan is het belangrijk dat je oppast met kurkuma thee. Kurkuma is goed tegen bloedklonters, maar als je medicatie slikt in combinatie met kurkuma dan kan je bloed te dun worden.
Kortom, je kunt kurkuma gebruiken om een flink aantal gezondheidsdoelen te behalen, maar als je kurkumathee in combinatie met medicatie wilt innemen dan is het verstandig om hier voorzichtig mee te zijn.
Neem voor leidend advies altijd contact op met je huisarts voordat je voorgeschreven medicatie gaat combineren met natuurlijke voedingssupplementen.
Bronnen
Hsu, C. H., & Cheng, A. L. (2007). Clinical studies with curcumin. The molecular targets and therapeutic uses of curcumin in health and disease, 471-480.
Conney, A. H., Lou, Y. R., Xie, J. G., Osawa, T., Newmark, H. L., Liu, Y., … & Huang, M. T. (1997). Some perspectives on dietary inhibition of carcinogenesis: studies with curcumin and tea. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 216(2), 234-245.