Appelazijn kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden wanneer het wordt ingenomen bij de maaltijd, zoals het verminderen van glucosepieken en het onderdrukken van de eetlust. 

Een veel besproken onderwerp is de invloed van appelazijn op de nieren.  Sommige beweren dat het goed is andere niet. We hebben wetenschappelijke studies geraadpleegd om hier meer duidelijkheid in te krijgen.

Het onderzoek naar de invloed van appelazijn op de nieren is afhankelijk van de mate van consumptie. Matige consumptie van 20 tot 30 milliliter per dag beschermd de nieren en kan helpen tegen nierstenen, maar overmatige consumptie kan belangrijke organen mogelijk beschadigen.

Appelazijn is niet slecht voor de nieren

Er wordt wel eens gezegd dat appelazijn slecht zou zijn voor de nieren, maar dit is echter niet helemaal waar. 

Het azijnzuur zelf, is niet giftig voor de nieren. De nieren zullen het zuurverwijderingsproces moeten verhogen als je azijn neemt, maar het zal de nieren niet beschadigen. 

Daarentegen kan te veel consumptie van appelazijn wel leiden tot indirect negatief effect op de nieren, omdat te veel appelazijn kan lijden tot een verlaging van kalium levels in het bloed.

Het wetenschappelijk bewijs is hier echter erg beperkt voor en dus is meer onderzoek nodig.

nieren die er gezond uit zienNiettemin, volgens sommigen heeft een bescheiden hoeveelheid appelazijn zelfs een reinigende werking op de nier en de lever. En inderdaad, het is ook gebleken uit onderzoek dat appelazijn mogelijk een positieve bijdrage kan hebben aan de preventie van nierstenen. 

Door middel van het hoge kaliumgehalte in appelazijn, kan het mogelijkerwijs nierstenen voorkomen.

Deze studie heeft echter alleen een correlatie gevonden, er is dus meer onderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen over de preventieve werking van appelazijn met betrekking tot nierstenen. 

Daarbij kan appelazijn er, wellicht, niet alleen voor zorgen om nierstenen te voorkomen, het kan mogelijkerwijs ook helpen bij het behandelen van nierstenen.

Het zuur in het appelazijn zou de nierstenen verzachten, afbreken en oplossen. 

De nierstenen kunnen worden verkleind, zodat ze gemakkelijker kunt via de urine het lichaam kunnen verlaten.

Daarbij kan appelazijn het bloed en de urine alkaliseren en tegelijkertijd de maagzuren verhogen. Dit helpt de vorming van nieuwe stenen te voorkomen en verbetert de spijsvertering.

Appelazijn kan zelfs helpen bij het verminderen van pijn en het verminderen van de inflammatie. Het helpt het lichaam te ontdoen van gifstoffen en overtollige mineralen die kunnen leiden tot nierstenen. 

Hoe vaak en wanneer appelazijn te nemen?

De beste manier om appelazijn te consumeren is door het te gebruiken in de keuken. Het is een eenvoudige en lekkere toevoeging aan maaltijden en voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld bij de saladedressing.

Maar je zou het natuurlijk ook gewoon kunnen toevoegen aan een glas water en opdrinken.

De ideale hoeveelheid is om dagelijks 20 tot 30 milliliter, gespreid over de dag in te nemen. Probeer dit te verdelen over 2 tot 3 dosis per dag. Drink het net voor de maaltijd, of voeg dit aan je maaltijd toe. 

Drink absoluut niet meer dan 30 milliliter per dag aangezien dit de al eerder genoemde nadelige bijwerkingen kan veroorzaken. 

Voor beginners is het aan te raden om te starten met een lagere dosis van 10 milliliter per dag. Dit om eerst te zien hoe je lichaam erop reageert.

De voor en nadelen van appelazijn

Verlaagd glycemische index. Appelazijn lijkt een bescheiden vermogen te hebben om de glycemische index van voedingsmiddelen te verlagen, waardoor het een mogelijk een bijdrage kan leveren  om de bloedsuikerspiegel te helpen beheersen. Er is meer onderzoek nodig, en het is onduidelijk hoe de effecten ervan verschillen van andere soorten azijn, maar de voordelen zullen waarschijnlijk niet veel verschillen omdat azijnzuur de belangrijkste drijfveer kan zijn voor de voordelen ervan. 

Verminderd eetlust. Appelazijn lijkt ook de eetlust te kunnen verminderen en kan dus eventueel behulpzaam zijn voor mensen die willen afvallen. 

Daarentegen heeft appelazijn ook een potentiële nadelige kant. 

Schadelijk zuur. Door de zure eigenschap van appelazijn kan het middel verschillende weefsels en de tandglazuur beschadigen. Het aanbrengen op de gevoelige huid en overmatige consumptie (vooral van onverdunde) azijn kunnen leiden tot beschadiging van het weefsel.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dankzij de hoge zuurgraad van appelazijn het bijtend zijn op de huid. Met name langdurig gebruik kan leiden tot lichte huidirritatie tot aan ernstige huidreacties (Luu et al., 2019). 

Verband met maagkanker. Daarnaast is er een verband tussen voedsel waar azijn aan toegevoegd is en maagkanker, en hoewel het onduidelijk is wat het verband zou kunnen zijn, is azijn een plausibele verklaring. 

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat het gebruik van appelazijn zeker positieve gezondheidsvoordelen kan meebrengen en mogelijk een positieve bijdrage kan leveren aan zowel de preventie als de bestrijding van nierstenen.

Daarbij moet gezegd worden dat het niet is uitgesloten dat het ook negatieve aspecten met zich meebrengt. Er is eerst meer onderzoek nodig om echt harde conclusies te kunnen trekken over de specifieke werking van appelazijn, en eventuele negatieve bijwerkingen te kunnen uitsluiten.

Bronnen

Nazıroğlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. The Journal of membrane biology, 247(8), 667-673.

Struwig, U. (2006). Natural remedies for kidney and bladder ailments. Journal of Modern Pharmacy, 13(6), 38.

Ferraro, P. M., Mandel, E. I., Curhan, G. C., Gambaro, G., & Taylor, E. N. (2016). Dietary protein and potassium, diet–dependent net acid load, and risk of incident kidney stones. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 11(10), 1834-1844.