Ginseng staat erom bekend verlichting te geven als je last hebt van lichamelijke en psychische klachten. Wanneer je last hebt van migraine of hoofdpijn dan ben je misschien op zoek naar natuurlijke producten die de klachten verlichten. 

Mocht je medicijnen gebruiken tegen hoofdpijn of migraine is het verstandig je in te lezen voor je begint met sommige supplementen, omdat sommige middeltjes tegen kunnen werken. Of ginseng geschikt is om te gebruiken tegen hoofdpijn en wat je kunt doen aan hoofdpijn bij ginseng gebruik lees je in dit artikel.

Werkt ginseng tegen hoofdpijn?

hoofdpijn ginsengHet innemen van ginsengsupplementen bij hoofdpijn kan er in sommige gevallen voor zorgen dat de hoofdpijn erger wordt. Ginseng kan de stofwisseling van bepaalde medicijnen verstoren. Mocht het dus zo zijn dat je medicijnen slikt omdat je last hebt van migraine aanvallen, dan zorgen ginsengsupplementen er juist voor een verhoogde kans op migraine-aanvallen.

Maar dat is niet alles. Eén van de meest gemelde bijwerkingen van (langdurig) ginsenggebruik is hoofdpijn. Echter, bij inname van een normale dosis komt het gelukkig minder vaak voor dat mensen last krijgen van hoofdpijn. 

Als je MAO-remmers zoals fenelzine gebruikt, dan kan ginseng de bijwerkingen van dergelijke medicijnen versterken. Hoofdpijn is doorgaans één van deze bijwerkingen. 

Als je medicatie gebruikt tegen depressie, PTSS of angststoornissen, overleg dan eerst met je huisarts als je overweegt om ginseng supplementen te gaan gebruiken. 

Bij migraine met stress als oorzaak, kan ginseng wel helpen

Je hebt zojuist gelezen dat het in de meeste gevallen niet slim is om ginseng te gebruiken tegen hoofdpijn, maar als het migrainepatroon ontstaat door stressklachten waar je geen medicatie voor slikt, dan kun je met ginseng misschien toch verlichting vinden. 

Je kunt een aantal kruiden proberen in combinatie met een capsule of tablet van “het moederkruid”, ook wel tanacetum parthenium. 

Panax Ginseng of Siberische Ginseng. Deze behoren tot kruiden die adaptogenen bevatten. Adaptogenen zorgen ervoor dat onze stresstolerantie hoger wordt waardoor we beter met stress-situaties om kunnen gaan. Door de stabiliserende werking van ginseng gaat je stressniveau omlaag waardoor hoofdpijn door stress kan afnemen. 

Andere kruiden die je helpen bij het verminderen van hoofdpijn zijn Paardenbloemwortel, Sint-janskruid en Pepermunt. Mits je deze kruidensupplementen gebruikt zonder hier medicijnen bij te slikken, dan is de kans groot dat je minder last hebt van stress-hoofdpijn. Vergeet hierbij niet om het moederkruid ook in te nemen om de kans op geen hoofdpijn te vergroten. 

Hoe je het beste ginsengsupplementen kan nemen tegen hoofdpijn

Om mogelijke bijwerkingen zo goed mogelijk te verminderen, kun je de inname van ginsengsupplementen het beste opbouwen. Begin met de helft van de voorgeschreven dosis om te testen of je last krijgt van lichte bijwerkingen. Is dit niet het geval dan kun je de normale aangegeven dosis innemen. 

Bijwerkingen van ginseng treden typisch op na langdurig gebruik. Neem supplementen dus niet continue.

Ginseng druppels. Mocht je ginseng druppels gaan gebruiken is het verstandig om na 30 tot 60 dagen een pauze in te lassen van 2 á 3 weken, dit om bijwerkingen te voorkomen.

Ginseng in pilvorm. Bij ginseng in pilvorm is het raadzaam deze in te nemen met een maaltijd, omdat ginseng op een lege maag de bloedglucosespiegel kan verlagen. Dit resulteert in onmiddellijke bijwerkingen. Hiernaast is het ook bij inname van ginseng pillen raadzaam om je lichaam rustperiodes te geven. 

Zo kun je ginseng pillen gerust 3 weken achter elkaar slikken en 1 dag rust te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om ginsengsupplementen 12 weken achtereenvolgend te slikken en vervolgens een maand te stoppen met inname. 

Conclusie

Het gebruik van ginsengsupplementen bij hoofdpijn is alleen bevorderlijk als je hier geen voorgeschreven medicatie bij gebruikt. Als je wel voorgeschreven medicijnen slikt dan kan ginseng er juist voor zorgen dat de werking van de medicijnen minder wordt. Dit zorgt ervoor dat de kans op een migraine aanval of hoofdpijn groter wordt. 

Bij sommige mensen zorgt het ginsenggebruik voor hoofdpijn als bijwerking. Als je merkt dat het innemen van ginseng supplementen zorgt voor hoofdpijn, dan kun je het beste de dosis verlagen of (tijdelijk) stoppen met het innemen van ginseng. 

Als je je hoofdpijn wilt bestrijden met natuurlijke supplementen dan kun je ginseng het beste combineren met het moederkruid Tanacetum parthenium. Deze combinatie zorgt er bij veel mensen voor dat klachten als terugkerende hoofdpijn of lichte migraine afnemen of zelfs volledig verdwijnen. 

Bronnen

Coon, J. T., & Ernst, E. (2002). Panax ginseng. Drug safety, 25(5), 323-344.

Shahrajabian, M. H., Sun, W., & Cheng, Q. (2019). A review of ginseng species in different regions as a multipurpose herb in traditional Chinese medicine, modern herbology and pharmacological science. Journal of Medicinal Plants Research, 13(10), 213-226.