Ginseng wordt gemaakt van de wortels van de Panax Ginseng. Ginseng is een eigenzinnig gezond plantje en staat al eeuwen bekend om haar helende wortels. Ginseng wordt al honderden jaren gebruikt om het uithoudingsvermogen en kracht in het lichaam te verbeteren, maar wat is de werking van ginseng?

Ginseng zorgt er voornamelijk voor dat je stemming verbetert, je een hoger concentratievermogen hebt en je minder last hebt van pijn in het lichaam. Zo wordt er vermoed dat ginseng het zenuwstelsel versnelt kan herstellen na opgelopen schade. Ginseng stimuleert tevens het hart en de bloedsomloop en kan gebruikt worden als vervanging voor medicinale antidepressiva.

5 Effecten van ginseng op je lichaam

We weten nu dat ginseng over het algemeen goede invloeden op de gezondheid heeft. Het helpt bij concentratieproblemen en andere mentale uitdagingen, maar hoe is de werking verder in het lichaam? 

1. Ginseng versterkt je immuunsysteem 

Het immuunsysteem is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Het immuunsysteem verdedigt je tegen ziektes, infecties en bacteriën. Het gebruik van ginseng zorgt ervoor dat je immuunsysteem wordt versterkt zodat je snel weer beter wordt als je ziek bent.

Dit komt door de anti-microbiële stoffen die geproduceerd worden door de ginsengplant. Deze stoffen werken op hun beurt weer als afweermechanisme tegen bacteriële en virale infecties, waardoor je afweersysteem een boost krijgt. 

2. Ginseng heeft een positief effect op stressgevoelens

Ginseng stimuleert je hersenen waardoor je fysiek en mentaal al snel meer energie zult hebben bij het gebruik van ginseng. Dit komt door adaptogenen in de plant. Adaptogenen zijn stoffen die bekend staan om hun balancerende, herstellende en beschermende eigenschappen.

Deze stoffen sturen functies bij naar aanleiding van tekorten in je lichaam. Zo balanceren ze de reactie van het lichaam op stress en maken ze de omgang met angst en vermoeidheid eenvoudiger.

3. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer 

Een ontsteking is een signaal waarbij je lichaam je vertelt dat het bezig is met het aanvallen van een infectie. Een open of helende wond kan ook ontstoken raken. Ginseng is een natuurlijke ontstekingsremmer die infecties, allergieën en spierontstekingen te lijf gaat. 

4. Ginseng brengt je spijsvertering in balans 

De extracten van ginseng zorgen ervoor dat je meer eetlust krijgt, een opgeblazen gevoel wordt voorkomen en helpt tegen diarree. Voor deze klachten kun je het beste ginsengthee drinken.

Het kruid zorgt er ook voor dat de opname van vet wordt verminderd. Kook met ginseng als je gerechten met veel vet gezonder wilt maken. 

5. Ginseng stimuleert je hersenen en verhoogt je concentratie

De wortelextracten hebben een positief effect op het centrale zenuwstelsel. Het kruid ontspant en stimuleert de capillaire circulatie in de hersenen en vermindert hierdoor stresseffecten. Het verminderen van stresseffecten zorgt er op zijn beurt weer voor dat je je beter kunt concentreren

Hoe komt het dat Ginseng zo’n goede werking heeft op het lichaam? 

Ginseng heeft een positief effect op verschillende onderdelen van ons lichaam. Hoe het precies komt dat ginseng op verschillende manieren kan helpen bij het realiseren van gezondheidsdoelen leggen we je hier uit. 

Het verlaagt cholesterol en de bloedsuikerspiegel 

Klinische studies hebben aangetoond dat ginseng het cholesterol en de bloedsuikerspiegel verlaagt. Waarom ginseng dit effect op het lichaam heeft, is nog niet bekend, maar deze eigenschap zorgt er wel voor dat het kruid ingezet kan worden bij een hoog cholesterolgehalte en type 2 diabetes

Het vertraagt veroudering van organen

Koreaanse rode ginseng bevat antiverouderingsstoffen zoals antioxidanten en insuline-achtige stoffen die niet in andere planten voorkomen. Door deze aanwezige stoffen wordt de doorbloeding in de organen gestimuleerd.

Het kruid heeft effect op de kleinste haarvaten, waardoor de gezondheid van je organen wordt verbeterd. Deze verbetering in de doorbloeding in je lichaam zorgt ervoor dat ginseng algeheel zo’n goed effect heeft op de gezondheid van mensen. 

Het beschermt tegen kanker 

Het gevecht tegen kanker is zwaar, maar ginseng kan toch wat verlichting brengen. Je weet inmiddels dat ginseng de eetlust verbetert, wat tijdens chemokuur van harte welkom is. Het kruid bevat eigenschappen waar tumoren niet blij van worden.

Het gebruik van ginseng kan een positief effect hebben op maag-, eierstok-, alvleesklier-, lever- en longkanker. Zo blijkt er uit onderzoek dat rokers die ginseng gebruiken, een lager risico hebben op de gebruikelijke kankersoorten die in verband gebracht worden met roken, dan rokers die geen ginseng gebruiken.

De juiste dosering voor medicinaal gebruik van ginseng

Je kunt ginseng gebruiken voor een groot scala aan symptomen, ziektes en aandoeningen. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste dosering gebruikt voor medicinaal effect. Dit zijn de meest voorkomende doseringen die in studies worden gebruikt: 

  • Voor de ziekte van Alzheimer: 4,5 tot 9 gram Panax ginsengwortel per dag gedurende 12 weken.
  • Voor chronisch obstructieve longziekte (COPD): 100 mg tot 6 gram Panax ginseng driemaal daags gedurende maximaal 3 maanden.
  • Voor de mentale werking: 200 tot 400 mg van een specifiek Panax ginsengextract (G115, Pharmaton SA, Lugano, Zwitserland), eenmaal daags of in twee verdeelde doses gedurende maximaal 12 weken, of 200 tot 960 mg als een enkele dosis wordt genomen.
  • Voor erectiestoornissen: 1400 tot 2700 mg Panax ginseng, ingenomen in twee of drie verdeelde doses per dag gedurende maximaal 12 weken
  • Voor griep: 200 mg Panax ginseng extract (G115) per dag, 4 weken voor het krijgen van een griepprik en 8 weken daarna. Vervolgens voor 12 weken 1 gram Panax ginsengextract innemen.
  • Voor multiple sclerosegerelateerde vermoeidheid: 250 mg Panax ginseng tweemaal daags gedurende 3 maanden
  • Voor seksuele opwinding: 3 gram Koreaanse rode ginseng gedurende 8 weken per keer. 

Conclusie

Ginseng heeft een helende werking door antioxidanten en insuline-achtige stoffen die in geen enkele andere plant voorkomen. Je kunt ginseng inzetten voor veel verschillende symptomen en klachten.

Wij raden je aan om bij een bestaand ziektebeeld altijd eerst contact te maken met je huisarts voor je besluit om ginseng te kopen. 

Bronnen

Kitts, D. D., & Hu, C. (2000). Efficacy and safety of ginseng. Public health nutrition3(4a), 473-485.

Ginseng, Viata. Geraadpleegd op 7 maart 2021.