Sportsupplementen en powerfoods zijn tegenwoordig razend populair. Ze kunnen je helpen betere sportprestaties te leveren en hebben vaak voordelen voor de gezondheid. Een steeds populairder voedingssupplement is ginseng. Dit wortelextract lijkt een positieve uitwerking op de gezondheid te hebben.

Hoewel we online voornamelijk lezen over de goede effecten van dit product, moeten we objectief blijven. Ieder supplement dat inderdaad effect heeft kan ook negatieve effecten hebben. Zo kan ook ginseng nadelen met zich meebrengen.

Wat zijn de nadelen van ginseng? Dit wortelextract kan slaapproblemen en gezondheidsklachten veroorzaken. Veel voedingssupplementen bevatten een gekweekte versie van de wilde ginseng wortel. Helaas ontbreekt wetenschappelijk onderzoek dat kan bevestigen dat het wortelextract daadwerkelijk positieve effecten heeft.

Wat is ginseng?

Ginseng is een medicinale plant waarvan de wortels geneeskrachtige eigenschappen bezitten. De plant wordt al tijden gebruikt in het verre Oosten ter bevordering van de levensduur.

Ginseng is een van de meest bekende kruiden uit China en wordt ook ‘het wereldwonder’ genoemd. Tegenwoordig is dit wortelextract populair als supplement voor extra energie.  Het bevat de vitamines A en B6. Ook bevat hij het mineraal zink. Tevens draagt dit product bij aan een goed en evenwichtig immuunsysteem. 

Ginseng kan worden onderverdeeld in meerdere soorten. We onderscheiden over het algemeen drie soorten. De Koreaanse, de Siberische en de Amerikaanse variant.

Van al deze soorten is de Koreaanse variant het meest krachtig en wordt daarom het meest ingezet tegen vermoeidheid en klachten bij het immuunsysteem. 

Dit wortelextract is als supplement beschikbaar in verschillende vormen. Het is beschikbaar in pilvorm, in poedervorm, of als thee. Zoals eerder benoemd brengt ook ginseng nadelen met zich mee. Daar zal ik nu verder op ingaan. 

Ginseng leidt tot slaapproblemen

Het grootste nadeel dat mensen ervaren bij het gebruik van ginseng is de bijwerking slapeloosheid. Zoals eerder genoemd, wordt dit voedingssupplement vaak gebruikt voor het verkrijgen van extra energie. Het werkt namelijk als een echte oppepper. Het wordt dan ook vaak gebruikt alvorens het sporten of het verrichten van andere, fysiek zware activiteiten. 

Hier zit echter ook een keerzijde aan. Wanneer men te veel ginseng binnenkrijgt, en men dus te veel energie heeft, kan het moeilijk zijn in slaap te komen. Daarom is in eerste instantie te adviseren om het product met mate te nuttigen en in ieder geval niet later op de dag.

Echter kan het probleem van slapeloosheid ook voorkomen wanneer het product met mate of vroeg op de dag gebruikt wordt. Het kan zijn dat je extra gevoelig bent voor de werkzame stoffen in het product, daarom wordt voor iedereen geadviseerd om het product met mate te gebruiken. Wanneer je ook bij matig gebruik problemen ervaart, is het verstandig compleet te stoppen met het gebruik. 

Het verschilt dus van persoon tot persoon of het probleem van slapeloosheid zich voordoet. Terwijl de één hier vreselijk last van kan hebben, kan een ander persoon geen enkel probleem ervaren op dit gebied. 

Ginseng veroorzaakt lichamelijke ongemakken

Naast slapeloosheid kan ginseng ook nog andere lichamelijke ongemakken met zich meebrengen. Sommige gebruikers kunnen klachten ervaren als hoofdpijn, verhoogde bloeddruk of angstigheid. Een kleine groep ervaart ook menstruatieproblemen en duizeligheid. Dit geldt echter niet als reëel gevaar voor iedereen.  

Hoewel dit voedingssupplement vele gezondheidsvoordelen kent, kan het gebruik van ginseng in sommige gevallen lichamelijke ongemakken veroorzaken. Zo mag het product bijvoorbeeld niet gebruikt worden in combinatie met bepaalde medicijnen. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts wanneer je ginseng wilt gaan gebruiken in combinatie met andere medicatie.

Naast bepaald medicijngebruik zijn er ook andere momenten waarop ginseng niet genuttigd mag worden. Zo is het niet verstandig om ginseng te gebruiken tijdens een zwangerschap. Ook dient het niet gebruikt te worden in combinatie met bepaalde medische behandelingen.

Sommige bestanddelen van de wortel hebben een soortgelijke structuur als het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit kan mogelijk complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap. Vandaar dus het advies om tijdens de zwangerschap geen ginseng te gebruiken. Je wilt uiteraard geen onnodige risico’s lopen.

Ook tijdens bepaalde medische behandelingen is het gebruik van dit wortelextract niet aan te raden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chemobehandeling tegen kanker. Het wortelextract heeft een wisselwerking met enzymsystemen, waardoor een chemotherapie minder effectief kan zijn. 

Gekweekte ginseng is mogelijk minder effectief

Echte wilde ginseng is ontzettend duur. Ten eerste omdat deze wortelsoort erg langzaam groeit. Hoe ouder de wortel, hoe sterker de geneeskracht ervan is. Door de groeiende vraag naar dit wortelextract zijn wild groeiende planten zeer zeldzaam geworden.

De ginseng die in voedingssupplementen verwerkt wordt, is tegenwoordig dan ook afkomstig uit een gekweekte variant. Dit resulteert in een lagere, betaalbare prijs en een grote productiecapaciteit. 

Wij hebben dus de voordelen van het ginsengextract maar wellicht niet optimaal zoals wij die zouden verkrijgen bij het gebruik van wilde ginseng. Het is niet met zekerheid te zeggen of deze gekweekte versie ook dezelfde positieve effecten heeft als de oorspronkelijke, wilde variant. Daarnaast is er ook niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan om dit te bevestigen. De voedingssupplementen kunnen dus niet de garantie geven dat deze voor iedere gebruiker een positieve uitwerking heeft. 

Ontbreken van wetenschappelijk onderzoek

Hoewel het effect van voedingssupplementen per persoon verschilt, kan betwijfeld worden of ginseng voor iedereen de gewenste werking heeft. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit, bijvoorbeeld aan de hand van vergelijking met een placebo, is gebleken dat de werkzame extracten die zich in supplementen bevinden geen enkele uitwerking hebben gehad op de prestaties van de gebruiker.

Ook is het belangrijk te benoemen dat er geen onderzoeken zijn die de positieve effecten van ginseng steevast kunnen bevestigen. Wel is uit een test op proefdieren gebleken dat het wortelextract een oppeppende werking heeft. Daarom is het niet uitgesloten dat dit hetzelfde effect kan hebben op de mens, maar nogmaals, dit is niet met zekerheid te bevestigen. 

Nu is het wellicht verwarrend om bovenstaande informatie te lezen. Je vraagt je misschien af of het gebruik van ginseng wel veilig is. Zoals eerder in dit artikel benoemd, kan je dit product in beperkte mate prima gebruiken.

Het meest belangrijke aspect bij het gebruik van dit product is het luisteren naar je eigen lichaam. Gebruik het supplement met mate, en wanneer je merkt enige negatieve effecten te ervaren, stop dan het gebruik. Raadpleeg eventueel je huisarts voor verder advies. 

Conclusie

We kunnen concluderen dat ook ginseng nadelen met zich meebrengt. We hebben gezien dat het gebruik ervan gezondheidsklachten als slapeloosheid en hoofdpijn met zich mee kan brengen. Daarnaast moet men goed opletten of het gebruik in zijn of haar situatie verstandig is. Neem dit product bijvoorbeeld niet in tijdens een zwangerschap of medische behandeling. In deze situaties wil je natuurlijk alle mogelijke complicaties vermijden. 

Zoals eerder gezegd, ieder mens en ieder lichaam reageert op zijn eigen manier. Wij ontkennen dan ook niet dat ginseng nadelen en voordelen kan hebben. Het kan zijn dat dit voedingssupplementen wel goed werkt voor jou.

Dit artikel is dan ook niet bedoeld om het gebruik af te raden. Het doel van dit artikel is simpelweg om jou te informeren over de eventuele nadelen die dit product kan hebben. Met elkaar zorgen we ervoor dat we op een verantwoorde manier werken aan een gezonder en fitter leven. 

Bronnen

Chang-Xiao, L., & Pei-Gen, X. (1992). Recent advances on ginseng research in China. Journal of ethnopharmacology36(1), 27-38.