Er gaan veel gezonde voordelen rond over kefir. Zo zou kefir helpen bij stress en afvallen, maar ook bij het ondersteunen van de stoelgang en sterke botten. Toch kleven er ook nadelen aan kefir. Veel mensen hebben (vooral in het begin) last van de bijwerkingen van kefir.

Dit artikel vertelt je 5 bijwerkingen van kefir en wat je er tegen kan doen.

5 Bijwerkingen van kefir

Als je op internet gaat zoeken, dan kom je al gauw tegen dat er geen bewezen bijwerkingen bekend zijn over melkkefir en waterkefir. Toch wijzen de ervaringen van gebruikers wel diverse bijwerkingen aan, vooral in het begin van het gebruik. We zetten een aantal veelvoorkomende bijwerkingen op een rijtje.

1. Buikpijn

Allereerst kun je last krijgen van buikpijn. Je darmen worden namelijk flink aan het werk gezet wanneer ze geïntroduceerd worden aan de nieuwe bacteriekolonies. Het is dan ook niet vreemd dat het lichaam in eerste instantie kan gaan protesteren.

Ten tweede is kefir koolzuurhoudend waardoor sommige mensen last kunnen krijgen van buikpijn of een opgeblazen gevoel.

2. Obstipatie

Daarnaast kan het ook zijn dat je last krijgt van obstipatie. Dit wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd. Normaliter komt dit vaak voor bij stress, onregelmatig leven, ziekte of medicijngebruik. Maar ook verandering van voeding kan hier invloed op hebben. Zo ook het drinken van kefir. In principe is het in dit geval niet gevaarlijk, maar blijf er niet te lang mee rond lopen.

3. Winderigheid

Wanneer je te veel of te weinig van een bepaalde darmbacterie in je lichaam hebt, kan je daar bepaalde ongemakken door gaan ervaren. Onder andere buikpijn, maar ook winderigheid. Kefir heeft invloed op de bacteriën in jouw darmflora en kan hierdoor winderigheid en buikpijn wegnemen, maar kefir kan het ook veroorzaken.

4. Diarree

Het tegenovergestelde van obstipatie is diarree. Ook in dit geval is het weer afhankelijk van de huidige verhoudingen van bepaalde bacteriën in de darmen. Enerzijds kan kefir dan helpen om diarree en obstipatie te voorkomen, maar bij de verkeerde balans kan het ook juist diarree en obstipatie veroorzaken.

5. Rommelend geluid 

Wanneer je start met het drinken van kefir, moeten jouw darmen in eerste instantie erg wennen. De darmflora wordt beïnvloedt met als gevolg allerlei bijwerkingen. Een andere bijwerking die hiermee samenhangt is een rommelend geluid in de maag.

Kefir vermindert mogelijk de werking van antibiotica

kefir vermindert werking medicijnenAls je medicijnen neemt, is het aan te raden om eerst contact te leggen met een arts voordat je start met kefir. Het is vooral belangrijk om op te letten met antibiotica. Afhankelijk van het type antibiotica kan kefir goed of slecht voor je zijn.

Er zijn situaties waarin kefir juist het herstel van de darmflora ondersteunt, maar het kan ook zo zijn dat kefir de werking van antibiotica vermindert. Overleg dus altijd eerst met een arts voordat je begint met het drinken van kefir als je antibiotica krijgt.

Hoe kun je bijwerkingen van kefir voorkomen?

Over het algemeen zijn alle bijwerkingen van kefir ongevaarlijk. Maar het is begrijpelijk dat je de bijwerkingen liever niet ervaart. Er is dan ook een manier waarop je kan proberen om de bijwerkingen te voorkomen. De meest simpele manier is om zorgvuldig te zijn met hoeveel kefir je moet drinken per dag. Start bijvoorbeeld met een half glaasje kefir per dag.

Heb je geen last van de mogelijke bijwerkingen? Dan kan je na een week de consumptie van kefir verhogen naar een heel glas per dag. Heb je wel last van bijwerkingen? Start dan met een nog kleinere hoeveelheid. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam er rustig aan kan wennen. 

Wat als je na enkele maanden nog last hebt van bijwerkingen?

Het is erg logisch dat jouw lichaam moet wennen aan het gebruik van kefir. Er zitten namelijk grote hoeveelheden gezonde bacteriën in kefir en jouw lichaam moet dit verwerken. Het verschil met de huidige hoeveelheid gezonde bacteriën in de darmen kan behoorlijk groot zijn. Toch is het niet normaal om voor een langere periode last te hebben van bijwerkingen.

De meeste mensen hebben na een week geen bijwerkingen meer. Als het langer duurt zou je eens kunnen testen met de verschillende vormen en smaken van kefir, zoals waterkefir en melkkefir.

Maar als je na enkele maanden nog steeds last hebt van de bijwerkingen van kefir, dan is de kans aanwezig dat jouw lichaam gewoon niet goed tegen kefir kan. In dat geval is het beter om te stoppen met het consumeren van kefir.

Conclusie

Gefermenteerde dranken zoals kefir veranderen het huishouden van onze darmen, vooral wanneer je hier niet aan gewend bent. Vandaar dat spijsverteringsgerelateerde bijwerkingen zoals buikpijn, obstipatie of winderigheid niet ongewoon zijn.

Probeer een drankje als kefir langzaam te introduceren in je dieet en neem gerust een stapje terug als de bijwerkingen te heftig worden.

Bronnen

 

Can, G., Topuz, E., Derin, D., Durna, Z., & Aydiner, A. (2009, November). Effect of kefir on the quality of life of patients being treated for colorectal cancer. In Oncology nursing forum (Vol. 36, No. 6).