Appelazijn is een typisch huis-, tuin- en keukenmiddel dat voor duizend-en-één dingen kan soelaas kan bieden. Het middel kan een oplossing zijn voor stinkende voeten, kan helpen roos te verminderen en de pH van de huid weer terug in balans brengen.

Veel mensen gebruiken tegenwoordig appelazijn tegen brandend maagzuur. Appelazijn zou maagzuur gerelateerde klachten moeten verminderen. Maar werkt het ook? Een zure vloeistof innemen als oplossing tegen brandend maagzuur en reflux lijkt een onlogische en misschien zelfs wel pijnlijke oplossing. 

In dit artikel proberen we een antwoord te geven op de vraag of appelazijn een nuttige bijdrage kan leveren om refluxklachten te helpen verminderen.

Kan appelazijn helpen om maagzuur te voorkomen?

Appelazijn werkt alleen tegen maagzuur als de oorzaak hiervan een tekort aan maagzuur is. Andere oorzaken van maagzuur zijn een verhoogde druk in de buik bijvoorbeeld door overgewicht of tijdens de zwangerschap. In de laatste gevallen biedt appelazijn niet de uitkomst en kan het de symptomen juist verergeren.

Oorzaak brandend maagzuur

Een kleine opfriscursus over het menselijk lichaam.

Om te zorgen dat de inhoud van de maag niet omhoog komt in de slokdarm zit er een sluitspier tussen de maag en de slokdarm.

Wanneer je last hebt van reflux of brandend maagzuur dan sluit deze spier niet goed af.  De wand van de slokdarm heeft in tegenstelling tot de maag geen beschermlaag tegen het zuur van de maag. Komt de zure maaginhoud omhoog in de slokdarm, dan kan dit daardoor zorgen voor klachten zoals een brandend gevoel en oprispingen. 

Appelazijn tegen maagzuur

een flesje appelazijnTerug naar de appelazijn als oplossing tegen maagzuur. Of appelazijn de klachten kan verminderen is afhankelijk van de toedracht van de problemen.

Bij een persoon die teveel maagzuur aanmaakt en tegelijkertijd ook nog eens last heeft van een zwakke sluitspier tussen de maag en de slokdarm, is het natuurlijk logisch dat maagzuur terecht komt in de slokdarm. Het probleem zal dan ook niet kunnen worden weggenomen door het nuttigen van meer zuur. Sterker nog, de klachten zullen mogelijk zelfs erger worden. 

Voor mensen die te weinig maagzuur aanmaken kan appelazijn juist wel een oplossing zijn. 

Het genuttigde voedsel komt in de maag terecht, maar kan daar door een tekort aan maagzuur niet goed worden verteerd. De slechte vertering als gevolg van te weinig maagzuur zorgt voor gisting en de vorming van gas. Het gevoel dat dit veroorzaakt lijkt heel sterk op de klachten door teveel maagzuur. Opmerkelijk, omdat de oorzaak juist de aanmaak van te weinig maagzuur is. 

Ben je op controle geweest bij een arts en is daar vastgesteld dat de klachten het gevolg zijn van een tekort aan maagzuur, dan kan appelazijn je helpen.

Het zuur van de appelazijn kan dan mogelijk voor jou de remedie zijn om de klachten van brandend maagzuur te verminderen en misschien zelfs wel geheel te laten verdwijnen.

Waarom appelazijn kan werken tegen maagzuur

Goede biologische en ongefilterde appelazijn bevat ook de azijnmoeder. Het zijn die kleine troebele deeltjes die je in de fles rond ziet dwarrelen. Kies altijd voor een appelazijn met deze stukjes, want dit zijn eiwitten, enzymen en gezonde bacteriën. De gedachte is dat de ‘moeder’ verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen van dit zure goedje.

Appelazijn bevat niet veel vitamines of mineralen, maar wel een kleine hoeveelheid kalium. Wanneer de azijn van goede kwaliteit is bevat deze ook nog eens aminozuren en antioxidanten. 

Door de zuurtegraad kan appelazijn helpen bij het afbreken en verteren van voedsel in de maag. De maag kan hierdoor sneller in de dunne darm worden geleegd en daarmee kan opboeren en brandend maagzuur worden voorkomen.

Hoe moet je appelazijn drinken?

In pure vorm is appelazijn te zuur om te drinken. Je drinkt de appelazijn daarom verdund met water.

Voeg twee eetlepels van de azijn toe aan een glas water. Drink deze mix alsnog bij voorkeur met een rietje, want het appelazijn kan door de hoge zuurgraad het tandglazuur aantasten. Om die reden kun je beter ook niet direct na het poetsen van je tanden een glas appelazijn drinken. 

Drink ook zeker niet teveel appelazijn, want dat kan door de hoge zuurgraad leiden tot allerlei maagproblemen. Om die reden wordt aanbevolen om het gebruik van dit wonderdrankje beperkt te houden tot twee á drie keer per dag.

Appelazijn is ontzettend gezond

Appelazijn kan een goede bijdrage leveren aan het verminderen van brandend maagzuur. Door veel gezondheidsexperts en foodies worden nog veel meer gezonde eigenschappen aan dit wondermiddel toegekend.

We kunnen deze voordelen moeilijk onbesproken laten in dit artikel. Kan jouw gezondheid wel een oppepper gebruiken, overweeg dan gerust het gebruik appelazijn.

  • Goed voor je darmen:  Appelazijn is officieel geen probioticum, maar heeft wel dezelfde werking als probiotica. Door de fermentatie bij het maken van appelazijn bevat appelazijn goede bacteriën die kunnen helpen bij het krijgen van een goede balans in de darmen. Appelazijn kan dus een bijdrage leveren aan een gezonde spijsvertering.
  • Helpt je bloedsuikerspiegel onder controle te houden: Is het je wel eens opgevallen dat je na een koolhydraatrijke maaltijd een energiedip krijgt? Dit is een gevolg van de piek in je bloedsuikerspiegel en de daarna altijd onvermijdelijke daling. Het is wetenschappelijk onderzocht. Personen die appelazijn gebruiken na een hoog glycemische maaltijd hebben een lagere bloedsuikerwaarde dan degenen die dat niet deden. Appelazijn levert dus een bijdrage bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  • Appelazijn helpt bij afvallen: Er is geen direct bewijs dat appelazijn helpt bij gewichtsverlies. Maar onderzoek wijst wel uit dat het azijnzuur in de “moeder” een bijdrage levert in het krijgen van een verzadigd gevoel. Dat kan op zijn beurt weer helpen bij het onder controle houden van het gewicht en afvallen.
  • Gebruik van appelazijn versterkt je immuunsysteem: Door het hoge zuurgehalte en alkaliserende eigenschappen van appelazijn, kan dit tovermiddel je lichaam helpen om zich te verdedigen tegen ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Drie keer per dag een appelazijn-cocktail geeft je immuunsysteem een echte oppepper. 

Conclusie

Appelazijn kan je mogelijk helpen om de klachten van brandend zuur te verminderen. Belangrijk is wel dat je geen klachten hebt door de aanmaak van teveel maagzuur. Is dit bij jou niet het geval dan kan het absoluut geen kwaad om zelf te ervaren of het gebruik van appelazijn ook voor jou een positief effect heeft op je gezondheid.

Naast het verminderen van maagzuur heeft het gebruik van appelazijn zoveel verschillende positieve effecten op de gezondheid dat we van mening zijn dat eigenlijk voor iedereen appelazijn deel moet uitmaken van een gezonde voeding.