Kefir, de een zweert erbij en de ander juist niet. Op internet is enorm veel te vinden over de voordelen van kefir en juist heel weinig over de nadelen. Zouden er dan geen nadelen aan het gebruik van kefir zitten? 

Dat is vrij onwaarschijnlijk. In dit artikel willen we je een eerlijk beeld geven en de zes nadelen van kefir toelichten.

#1 Bevat veel suiker

Kefir wordt regelmatig op smaak gebracht met suiker, zoals rietsuiker of suikerstroop. Een portie magere kefir bevat ongeveer 20 gram suiker. Natuurlijk komt een deel daarvan uit natuurlijke suikers uit de melk. Maar er wordt regelmatig een smaakje toegevoegd aan kefir, waardoor je op ongeveer 20 gram suiker per kopje uitkomt. 

Wanneer je veel toegevoegde suikers nuttigt, dan kan dit tot gewichtstoename leiden en het risico op hartaandoeningen verhogen. De suikers zijn nodig om de bacteriën en gisten levend te houden, zonder suiker ben je niet in staat om een ‘gezonde’ kefir te maken.

#2 Bevat verzadigd vet

Naast suiker bevat kefir ook veel verzadigd vet. Het nuttigen van te veel verzadigd vet heeft wederom invloed op het hart en het risico op hartaandoeningen. De hoeveelheid verzadigd vet is afhankelijk van het soort kefir (waterkefir of melkkefir) en welk soort melk er wordt gebruik. 

Een kopje kefir gemaakt van volle melk bevat 5 gram verzadigd vet en dit is maar liefst 25% van de dagelijks aanbevolen waarde. 

Het is dus zaak om te letten op de hoeveelheid verzadigd vet dat je nuttigt, wanneer je ook melkkefir gaat drinken. De kans is groot dat je al gauw aan de dagelijks aanbevolen waarde zit.

#3 Zelf kefir maken kost tijd

Wanneer je invloed wilt hebben op de ingrediënten van jouw kefir, zal je het zelf moeten maken. Op deze manier weet je exact hoeveel suiker er in de kefir zit en hoeveel verzadigd vet je toevoegt.

Echter kost dit wel veel tijd. Voor het bereiden van kefir ben je ongeveer iedere 48 uur, zo’n 10 tot 15 minuten kwijt.

Dit is natuurlijk een kleine tijdsinvestering, maar je zal wel de commitment moeten aangaan om dit op lange termijn ook vol te houden. De voordelen van kefir gaan namelijk pas gelden, wanneer je het voor een langere periode neemt.

#4 Kefir is niet geschikt voor iedereen

Bovendien is kefir niet geschikt voor iedereen. Zo is waterkefir niet zo geschikt voor diabetespatiënten. In waterkefir zit namelijk meer suiker. 

En hoewel de waterkefirculturen een groot deel van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er wel een groot deel suiker aanwezig in de waterkefir. 

Dit maakt waterkefir niet zo geschikt voor diabetespatiënten. 

Daarnaast wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om kefir te nemen. Het is niet bewezen dat het schadelijk is, maar je krijgt met kefir veel probioticum binnen. Waardoor het veiliger is om het niet te drinken. 

Ook moeten mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem eerst contact opnemen met hun huisarts voordat zij starten met kefir.

Verder is het ook belangrijk om op te letten als je last hebt van lactose intolerantie. In sommige gevallen is het zo dat melkkefir een positieve invloed heeft op de intolerantie. En het juist verbeterd. 

Maar wanneer je gevoelig bent voor melkkefir, is het verstandiger om te gaan voor waterkefir.

#5 Voor echte voordelen is lange termijn gebruik nodig

We noemde het net al, maar wil je echt het resultaat kunnen zien van kefir, dan zal je het voor een langere periode moeten gebruiken. 

Er zitten namelijk vitaminen en probiotica in kefir, waarvan je het resultaat niet direct kan zien. Op de lange termijn kan het zorgen voor ontstekingsremmende effecten, het verlagen van cholesterol en positieve effecten rondom de weerstand en darmgezondheid. 

Maar het heeft weinig zin om het een weekje te nemen en er daarna vanaf te stappen. En daarnaast is kefir een heel gevoelig product, waar jouw lichaam echt aan moet wennen. Dat brengt ons bij het laatste punt.

#6 Kefir is een gevoelig product

Wanneer je net begint met het drinken van kefir, krijgt jouw lichaam ineens grote hoeveelheden probiotica binnen waar het niet aan gewend is. Een nadeel van kefir is dan ook dat jouw lichaam enorm kan protesteren wanneer je het gaat drinken. 

Je kan van kefir klachten krijgen zoals diarree en misselijkheid. Het is daarom ook belangrijk dat je rustig begint met het drinken van kefir, zodat jouw lichaam kan wennen. 

Maar niet alleen jouw lichaam kan gevoelig reageren op kefir, het is van zichzelf ook een gevoelig product. 

Het mag bijvoorbeeld niet worden geraakt door zeepresten, vuil van je handen en ijzer. 

Daarnaast mag je niet beide soorten kefir maken met dezelfde instrumenten in verband met kruisbesmetting. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van kefir zal je dus uiterst voorzichtig te werk moeten gaan.

Maar ook wanneer je het koopt in de supermarkt en langere tijd bewaart. Als je dit niet doet dan beschadig je het product en daarmee de werking.

Bovendien is het ook heel belangrijk hoe je de kefir bewaart. Zo mag waterkefir wel in de zon staan, maar melkkefir absoluut niet. En beide kunnen niet tegen temperaturen boven de 40 graden of onder de 0. 

Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Conclusie

kort gezegd is kefir een enorm gevoelig product, waar je goed mee om moet gaan. Het is goed om te letten op de hoeveelheden qua suiker en verzadigd vet. Anders kan je je dagelijkse aanbevolen waarden overschrijden.

Daarnaast is het belangrijk voor mensen met een zwak immuunsysteem, diabetes of lactose intolerantie om te checken welke soort kefir bij hen past. 

En besluit je dan om het te proberen? Ga dan voor een langere periode de commitment aan om dagelijkse kefir te nuttigen. Alleen op die manier kun je voor jezelf bekijken of het jouw gezondheid ten goede komt of niet. 

Je weet nu in ieder geval dat kefir drinken niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en welke zaken belangrijk zijn om in het oog te houden.

Over Regi

Ik hou ervan om dingen tot de bodem uit te zoeken. Met mijn blogs wil ik de medemens goed informeren over voeding door wetenschappelijke bronnen samen te vatten.

Bronnen

1. WebMD. Geraadpleegd op 1 december 2020.